Curăţarea şi întreţinerea tapiţeriei din piele

Deși mulți detaileri recomandă folosirea unui săpun blând (mild) cu apă călduță pentru curățarea suprafețelor din piele, o abordare mai corectă este aceea de a folosi soluții de curățare și de întreținere specifice. Dacă sunteți pierduți în oferta bogată de produse pentru piele, atunci voi încerca să aduc un pic de lumină pe acest subiect. Deoarece majoritatea produselor disponibile au cel puțin eticheta sau fișa tehnică în limba engleză, voi încerca sa las în paranteze și terminologia originală pentru a nu crea confuzii de termeni.
De ce trebuie curățată pielea?
Suprafețele din piele au nevoie de o abordare mai delicată când discutăm de curățare. Spre deosebire de celelalte suprafețe (plastic, textil, vinilin, metal) care sunt simplu de curățat și de întreținut, pielea se aseamănă ca și comportament cel mai mult de pielea umană, având în vedere faptul că aceasta provine de la animale. Una din caracteristicile esențiale ale pielii este porozitatea (asemănătoare cu porii pielii). Acesta este motivul pentru care se poate afirma că pielea ”respiră”. La fel ca și pielea umană, suprafețele de piele au nevoie de curățare și îngrijire permanentă pentru a-și păstra frumusețea, elasticitatea și funcționalitatea. Ca și pielea umană, expunerea la o diversitate de factori (murdărie, frecare/abraziune, deshidratare, soare/UV, chimicale) poate degrada suprafețele din piele, ducând la decolorare, crăpare, uscare și uzură. Și așa se pierde valoarea acestor materiale. Soluțiile dedicate pentru curățarea pielii vă ajută să refaceți aspectul acestor suprafețe, majoritatea dintre acestea înlăturând mizeria, depunerile, petele și uleiurile/grăsimile pe care agenții uzuali de curățare nu le pot înlătura. Suplimentar, utilizarea soluțiilor de întreținere restaurează aspectul de nou al suprafețelor, hidratând și redând elasticitatea. Există și soluții protective de etanșare (sealant) care sunt parte, de multe ori, din sistemele de curățare. Aceste produse creează o peliculă transparentă, hidrofobă și oferă în general protecție în cazul vărsării de lichide, împotriva radiațiilor UV și a altor factori de murdărire. Datorită porilor, pielea este foarte sensibilă la umiditate (la ambele extreme). Dacă există prea multă umiditate, pielea poate putrezi. Dacă umiditatea este foarte scăzută (majoritatea situațiilor în cazul habitaclului), pielea are tendința de a se usca și de a crăpa, prin pierderea elasticității. Acesta este motivul pentru care orice lichid vărsat pe piele trebuie curățat și uscat cât mai repede, până pielea nu reușește să își restabilească balansul de umiditate prin absorbirea acestuia. Evitați să uscați forțat aceste zone. Cel mai bine înlăturați umezeala cu o lavetă absorbantă. Uscarea forțată are tendința de a contracta pielea sau de a o deshidrata.
Soluții pentru curățat pielea
Există mai multe tipuri de soluții pentru curățat pielea iar ele se folosesc în funcție de tipul de piele pe care îl găsim pe tapițeriile din habitaclu sau de acasă. Dintre cele mai întâlnite tipuri de piele, se pot menționa:
Piele pigmentată (vopsită) sau protejată. Pielea nu este deloc tăbăcită, singura intervenție fiind stratul de pigment (vopsea) superior, durabil, de obicei pe bază de poliuretan sau silicon. Această acoperire a pielii îi oferă o bună impermeabilizare și o rezistență deosebită la murdărire. De aceea, aproape orice material de curățare de tipul celor universale va funcționa de minune pe acest tip de piele. Acest tip de piele se găsește pe 95% din tapițeriile din vehicule sau din casă.
Piele anilină sau semianilină. Este cel mai puțin prelucrat tip de piele și are aspectul cel mai natural. Denumirea vine de la anilină, din care se sintetizează vopseaua cu care se acoperă pielea. Este doar o piele tăbăcită, fără șlefuire sau alte tipuri de tratamente suplimentare. Este considerată a fi unul din cele mai calitative tipuri de piele. Este însă și mult mai fragil în comparație cu pielea pigmentată și de aceea și mult mai dificil de întreținut. Soluțiile de curățare pentru acest tip de piele trebuie să prevină pătarea, în special în cazul în care nu a fost utilizat vreun etanșeizant (sealant) protector. Pielea anilină este predispusă la acumulări de mizerie, umezeală și uleiuri/grăsimi, predispunere care duce în general la pătare, dacă nu chiar deteriorare. În general, soluțiile pentru curățarea acestui tip de piele conțin un material de etanșeizare (sealant) protector care să permită un oarecare grad de protejare a pielii (Pol Star, G18516).
Piele Nubuk. Pielea Nubuk trece printr-un proces îndelungat de prelucrare, fiind tăbăcită, vopsită și finisată cu grijă. Aspectul catifelat o face să fie de multe ori confundată cu pielea întoarsă (velur). Pentru acest tip de piele se recomandă soluțiile pentru curățare utilizate și în cazul pielii anilină, deoarece au caracteristici similare. Și pielea Nubuk are tratament de etanșeizare (sealant) protector.
Piele Napa. Napa este în general o tipologie de piele care nu este foarte clar definită și pentru care nu prea există un test distinct pentru a o identifica. Este o piele tăbăcită, vopsită și cu porii închiși și este recunoscută pentru senzația de moale, catifelată la atingere. Din păcate, în această categorie de piele sunt acceptate atât pieile cu fața naturală cât și cele cu fața corectată (uneori menționate ca sanded napa leather). În funcție de țară, napa poate fi terminologia folosită pentru imitații de piele moale. Este foarte important de aceea ca identificarea suprafeței să fie una corectă. (În țările vorbitoare de limbă engleză, napa, cu 1 p, este pielea naturală, iar nappa leather este pielea artificială. În Portugalia de exemplu, Napa este cuvântul pentru pielea artificială. În Germania, Nappa este pielea naturală). Soluțiile cu care se poate curăța acest tip de piele sunt aceleași cu cele folosite pentru pielea anilină.
Pielea suede (velur, piele întoarsă) este un tip de piele pufoasă, un pic scămoșată și catifelată. Poate proveni din despicarea unui strat mai gros de piele, caz în care are ambele fețe de tip velur, sau poate fi partea inferioară a unei pieli netede (întoarsă). Deoarece velurul nu mai are un strat mai gros de protecție la suprafață, este mai puțin durabil și rezistent decât o piele normală. Textura acestui tip de material și porii deschiși îl fac să se murdărească mai repede și să absoarbă ușor lichide. Spre deosebire de Nubuk, velurul este semnificativ mai aspru. Se curăță cu aceleași soluții cu care se curăță pielea anilină.
Cum curățăm?
Curățarea și mentenanța regulată a suprafețelor din piele din habitaclul autovehiculelor este singura cale de a păstra integritatea acestora. După ce ați identificat tipul de piele și ați ales soluția de curățare, înainte de orice trebuie verificată compatibilitatea dintre soluție și suprafață. În acest scop, aplicați soluția de curățare pe o zonă ferită vederii, așteptați un pic pentru ca soluția să lucreze, apoi ștergeți și verificați stabilitatea culorii. Acest pas vă va ajuta să eliminați erori și deteriorări ale suprafețelor. Înainte de a curăța suprafața, îndepărtați resturile mari și aspirați, insistând la încheieturile tapițeriei. Așa eliminați potențiale particule abrazive ce pot zgâria suprafața, precum și praful care altfel ar fi trebuit înlăturat prin curățare. Dacă lucrați cu o soluție ce se poate dilua, folosirea apei călduțe la diluare ajută (îmbunătățește) curățarea (vezi aici). Este indicat ca soluția cu care se face curățarea să fie aplicată pe un burete. Aplicați soluție pe burete și stoarceți de câteva ori până se formează spumă. Aplicați spuma pe tapițerie pe suprafețe mici, și lucrați nu mai mult de un element odată. Pentru murdăria persistentă, se poate folosi o perie moale. În cazul suprafețelor stabile și foarte murdare, se poate folosi cu grijă un burete special pentru curățare, un pic abraziv (ex. 999328). La final, curățați suprafața cu o lavetă de microfibră până nu mai există reziduu de soluție. Dacă s-a aplicat multă soluție este necesară limpezirea, utilizând o lavetă umedă, în special pentru suprafețele sensibile. De obicei, soluțiile profesionale pentru curățare, datorită compoziției chimice, au tendința de a lăsa reziduuri ușor albicioase. Soluțiile de genul Consumer nu au această problemă, dar nici puterea de curățare a acestora nu este aceeași cu a soluțiilor profesionale. Respectați întotdeauna indicațiile producătorului referitoare la diluția și utilizarea soluțiilor, deoarece acestea au fost testate să funcționeze în siguranță conform recomandărilor.
Hidratare și protecție.
După ce suprafețele curățate sunt perfect uscate și fără reziduuri chimice, se poate trece la hidratarea acestora. Dacă pielea nu este corect hidratată, va încerca să compenseze deficitul cu umiditatea din transpirație, grăsimi, mizerie, etc. Hidratarea se face de obicei cu ajutorul balsamurilor pentru piele. În funcție de produsul utilizat, hidratarea ajută la păstrarea elasticității pielii, previne murdărirea rapidă și ajută la protecția împotriva razelor UV. Toate acestea ajută la conservarea calității suprafețelor și la prelungirea duratei de viață a acestora. Aplicarea soluțiilor de întreținere se face cu ajutorul unui burete aplicator (999290, WA1000), pentru o aplicare uniformă și fără pete. La alegerea balsamurilor pentru piele, trebuie să luați în considerare mai mulți factori:
Tipul de piele al tapițeriei.
Alegeți un balsam cu pH neutru. Indiferent de tipul de piele, este important ca pH-ul balsamului de întreținere să fie unul neutru. Asta deoarece, la fel ca orice material care depinde de un balans corect între aciditate și alcalinitate, integritatea pielii este cel mai bine menținută când pH-ul ramâne neutru după curățare.
Prezența unor aditivi chimici duri. Existența in piață a unor soluții de întreținere în componența cărora sunt aditivi chimici duri (puternici) este o neglijență a unor companii producătoare. De obicei, prin introducerea acestor aditivi, se încearcă fie prelungirea termenului de valabilitate al produsului, fie îmbunătățirea performanțelor de curățare în profunzime, revigorarea culorilor, etc. Deși utilizarea acestor substanțe nu este o greșeală majoră, este greu de precizat ce cantitate din acești compuși chimici va afecta suprafața tratată, având în vedere diversitatea acestora. Este de preferat o soluție mai blândă cu aplicări repetate sau mai dese.
Limitările produselor. Întotdeauna citiți eticheta produsului sau fișa tehnică a acestuia. Există producători care nu recomandă folosirea produselor lor pe anumite tipuri de suprafețe (cum ar fi imitațiile de piele sau pielea suede). Deși majoritatea produselor se pot aplica și pe vinilin, trebuie verificat dacă soluția este compatibilă cu acesta.
Ușurința în aplicare. Există produse care sunt foarte dificil de aplicat și ale căror resturi (material în exces) sunt foarte dificil de înlăturat. Cu acest tip de produse și fără experiență, se poate ajunge ușor la deteriorarea suprafeței tratate. Secretul curățatului și întreținerii suprafețelor din piele este acela de a face acest lucru regulat și mai des, cu soluții ușor de aplicat (user friendly). O altă sugestie ar fi consultarea opiniei altor utilizatori cu privire la utilizarea produselor (blog, youtube, forumuri).
Alegeți tratamente fără adaos de pigment. Există în piață soluții de întreținere cu adaos de pigmenți de culoare, scopul declarat al acestora fiind acela de a revigora culoarea pielii tratate. Deoarece există mari șanse ca nuanța suprafeței dumneavoastră să fie ușor diferită, există un risc mare să sfârșiți cu o suprafață pătată, cu diferențe de nuanță. Acesta este motivul pentru care este recomandată folosirea unor soluții cu culori neutre, care prin aplicare nu influențează nuanța de culoare a pielii.
În final, trebuie specificat că este foarte important ca identificarea corectă a suprafeței să se facă înainte de orice tratament. Daca se aplică un tratament specific pielii pe o imitație de piele, rezultatele pot fi dezastruoase iar suprafețele pot fi deteriorate ireversibil. ”Pielea” Alcantara, promovată în acest fel în multe locuri (în special în anunțuri), nu este de fapt o piele. Este un produs specific dezvoltat de japonezul Miyoshi Okamato și seamănă mai degrabă cu o microfibră. Dacă produsul este cel original, de multe ori este mai scump decât pielea. Alcantara se curăță cu materiale specifice, care nu încarcă suprafața și nu lasă reziduuri (ex. Pol Star). Alcantara poate fi confundată cu velurul (pielea suede). Identificarea corectă se face prin răzuirea, tăierea superficială a ”pufului” dintr-un loc ascuns vederii și arderea acestuia. Pielea naturală va avea un miros specific de pârlit.
Deoarece subiectul este unul amplu, nu poate fi acoperit în întregime printr-un articol ușor de citit și de înțeles. De aceea, rămâne deschis întrebărilor voastre. Până atunci însă, spor la curățat!