Protecție vopsea - de ce și cum

Protecție vopsea - de ce și cum

Deoarece protecția vopselei este un subiect în vogă, ne-am gândit că ar fi potrivit să îl abordăm într-un articol. Rolul protecției, indiferent de tipul acesteia, fie că discutăm despre ceară sau protecții ceramice, este acela de a fi suprafață de contact. Suprafața de contact este suprafața care vine în contact direct cu factorii poluatori, cu diverși compuși chimici și cu orice acțiune mecanică (insecte, criblură, prosoape, mănuși, bureți, etc.). În condițiile în care o suprafață vopsită nu are nicio protecție, acest rol îl joacă stratul superior al vopselei (lacului). Bineînțeles că în urma unei corecții (rectificare prin lustruire/polish) a filmului de vopsea există dorința de a proteja cumva aspectul rezultat, prin adăugarea unui strat protector cu rol de barieră împotriva majorității factorilor descriși mai sus. Orice protecție aplicată protejează împotriva poluanților și a majorității compușilor chimici, diferența dintre protecții fiind durata de viață a protecției, durată care depinde de tipul protecției. Când discutăm despre factori mecanici, resitența pachetului vopsea+protecție la aceștia este dată de rezistența și comportamentul filmului de vopsea în sine. Dar despre asta, un pic mai jos.

Suprafață proaspăt vopsită-ce protecție? O suprafață recent vopsită (între 0 si 3 luni) are nevoie de film de protecție special, permeabil, pentru a putea permite evaporarea solventului rămas în filmul de vopsea după procesul de vopsire. Indiferent daca s-au folosit vopsele pe bază de apă sau solvent, majoritatea suprafețelor intermediare de sub vopsea (filler, chit) conțin solvenți, iar lacurile incolore folosite sunt și ele, în marea majoritate, pe bază de solvent. Indiferent dacă suprafața vopsită a suferit sau nu un tratament de uscare forțată (cabină de vopsit sau lampă cu infraroșu), în filmul de vopsea usca sunt resturi de solvent care se evaporă în timp. Mai repede vara, sub acțiunea razelor solare, mai lent iarna când temperatura este mult mai scăzută. Singurul produs permeabil ce se poate utiliza fără probleme la protecția unei suprafețe proaspăt vopsite este ceara naturală, de preferat cea de Carnauba. Orice alt tip de protecție sintetică formează un film ermetic ce nu permite evaporarea solventului. Riscul este ca în timp solventul să se adune fie sub stratul de pigment, fie sub stratul de lac, slăbind aderența dintre straturi și putând duce la exfoliere în cele din urmă.

Suprafață vopsită perfect uscată-ce protecție? O suprafață perfect uscată poate fi protejată cu orice protecție, fie ea naturală sau sintetică. Diferențele vor fi detaliate mai jos.

Pregătirea suprafeței în vederea aplicării protecției. Dacă suprafața de vopsea a fost corectată în prealabil, aceasta trebuie doar foarte bine degresată în vederea aplicării protecției. Resturi de grăsimi, siliconi sau ceară pot împiedica aderența corectă a materialului ce va fi aplicat. Dacă se dorește aplicarea unei protecții fără corecția stratului de vopsea, trebuie efectuată cel puțin o decontaminare. Decontaminarea se poate face fie chimic (cu soluții de tip cleaner - metodă ceva mai veche) fie mecanic cu ajutorul unei argile de decontaminare. La acest pas trebuie avută atenție mare la păstrarea unui film lubrifiant în permanență, pentru evitarea deteriorării suprafeței. După acest pas, suprafața trebuie degresată înainte de tratament.

Ceara naturală. Ceara naturală este în general un blend din diferite tipuri de ceară naturală (Carnauba, ceară de albine, etc.) amestecat la o temperatură ridicată cu diferite uleiuri și cu solvenți. Solvenții au rolul de a face ceara u;or de aplicat. Ceara poate fi lichidă sau solidă, efectul final fiind însă același, diferența fiind data de metoda preferată de aplicare a utilizatorului. Dintre toate tipurile de protecție, aceasta are cea mai redusă durată de protecție, rezistând la 1-2 spălări cu soluții alcaline. Dacă spălarea se face cu un șampon cu pH neutru, poate rezista până la 3 săptămâni.

Ceară sintetică. Este în general une amestec de ceară naturală cu ceară sintetică. Ceara sintetică are o aderență superioară la suprafață și formează un film închis și impermeabil. Rezistența acesteia este superioară cerurilor naturale. Cu o spălare cu șampon cu pH neutru, filmul de protecție corect aplicat poate rezista până la 3 luni.

Nano protecție. Este o protecție mult superioară tratamentelor cu ceară. Un exemplu bun este 1K Nano. Sunt preparate chimice din substanțe reactive, cu o aderență sporită la suprafață (prin formarea unui strat similar cu o rețea/țesătură). Formularea permite formarea unei bariere stabile, cu protecție UV, cu efect hidrofob puternic (îngreunând aderența poluanților și ușurând considerabil procesul de spălare) și cu o rezistență net superioară. Aplicate corect, aceste protecții pot rezista până la un an, iar în condiții de mentenață corectă și regulată, pot rezista până la 3 ani. Tratamentele de gen sunt simplu de aplicat.

Protecție ceramică. Acesta este tot un produs bazat pe nano-tehnologie, de obicei stratul format prin aplicare fiind de 3-5 microni. Acestea sunt un general produse acrilice. Este cel mai rezistent tip de tratament. Rezistența stratului format este măsurata folosind scala de duritate a carbonului (aceeași folosită și la creioanele de scris). Tratamentul în sine necesită cunoștințe de specialitate, aplicarea acestui gen de materiale fiind mai delicată datorită grosimilor rezultate. Deși duritatea protecțiilor de acest tip este în general peste valoarea durității stratului de vopsea, grosimea infimă a protecției nu este suficientă împotriva acțiunilor mecanice descrise mai sus. Protecția funcționează însă ireproșabil la agenți de poluare ;i la anumite soluții chimice. În funcție de producător și de grosimea rezultată, protecția se poate menține minim 1 an. Durata de viață se poate extinde semnificativ printr-o mentenanță corectă și regulată.

Indiferent de tipul protecției, aplicarea repetată nu duce la modificarea stratului de protecție rezultat în concordanță. Tipul și compoziția protecției permite obținerea uniui strat maxim, indiferent de numărul de aplicări. Ceara solidă aplicată peste ceară va fi înlaturată prin ștergerea suprafeței ca exces, ceara lichidă va topi și va înlocui efectiv stratul anterior de ceară, acest lucru fiind valabil și în cazul protecțiilor nano și celor ceramice. Un oarecare artificiu se poate face prin crearea unui strat suplimentar de nano-protecție de circa 1 micron grosime, prin utilizarea unui tip de ceară lichidă la finalul procesului de spălare.

Categorii

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!